De Rush website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme informatie over het gebruik van deze site. Door op 'Accepteren' te klikken geeft u aan dat u dat weet en accepteert. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

 

Bestuur & Commissies

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

UDEN - Diverse Udense sportclubs laten de splinternieuwe sporthal bij het Udens College links liggen omdat ie niet deugt. De hal die drie miljoen euro kostte is te klein, heeft een onlogische indeling en schamele voorzieningen voor het publiek. ,,Een gemiste kans voor Uden”, aldus de clubs. 

Hans van Alebeek 04-07-19, 08:01 Bron: BD

Op dit moment wordt de splinternieuwe sporthal alleen nog gebruikt door leerlingen van het Udens College. Met ingang van het nieuwe schooljaar strijken diverse sportclubs  ‘s avonds en in de weekeinden ook in de hal  neer. Hoofdgebruiker in de wintermaanden wordt hockeyclub HCU, maar ook volleybalclub Saturnus en Ons Sann , zaalvoetbalvereniging ZVU en langlaufvereniging Bedaf komen er sporten. ,,Vanaf het nieuwe seizoen wordt de hal alle doordeweekse avonden bezet”, aldus de gemeente. 

Maar niet alle clubs zijn enthousiast.     

Miscommunicatie 

Drie clubs die nu nog in sporthal De Stigt en De Wervel (Volkel) sporten, hadden serieuze belangstelling om naar de nieuwe sporthal te verhuizen. Maar alle drie - basketbalvereniging Rush, handbalvereniging Helios ‘72 en en badmintonclub Slamis - zien daar bij nader inzien vanaf. De kritiek varieert maar is in alle gevallen terug te voeren op een slechte communicatie vanuit de gemeente en school en de keuze om de hal bij het Udens College te trekken. 

,,We wilden wel, maar de hal voldoet gewoon niet aan de minimale eisen die de bond stelt”, zegt voorzitter Ron Creutzburg van basketbalclub Rush. Vreemd omdat in 2014 de maten van de hal nog werden opgerekt met een paar meter (meerkosten 350.000 euro) en nog vreemder omdat Rush vooraf bij de gemeente precies heeft aangegeven wat ze nodig hebben. ,,Daarna hoorden we niks meer totdat vorig jaar de tekeningen klaar waren. Toen was het te laat.” De hal zou voor Rush vier meter breder moeten zijn om er - net als in De Stigt - drie veldjes naast elkaar te kunnen leggen. ,,Eén veld in de lengte kan wel, zoals als oplossing werd voorgesteld, maar dat is geen optie. Niet voor trainingen en helemaal niet voor wedstrijddagen”, zegt de voorzitter. 

Gemiste kans 

Hij spreekt van een ‘gemiste kans’ voor Uden en wijt het vooral aan ‘mismanagement’. Zijn collega-voorzitter Joos van Hees van Slamis hekelt het feit de hal aan de school is vastgebouwd. ,,De hoofdgebruiker stelt eisen en de clubs pissen ernaast”, zegt hij. Zo is de publieksvoorziening waar te elfder ure nog een half miljoen euro voor werd bijgelapt door de gemeente, volgens hem nog steeds geen fatsoenlijke kantine.  

Ergerlijker is het dat sporters die ruimte alleen kunnen bereiken als ze vanuit de kleedkamers helemaal buitenom de hal lopen. De weg binnendoor via de school is dan afgesloten. Belangrijkste bezwaar voor Slamis was verder te weinig licht om goed te kunnen badmintonnen. ,,Al bij al waren er te weinig plussen om te verhuizen naar de nieuwe hal”, zegt hij. ,,Dat is extra vervelend want als dat wel kon was er voor de andere gebruikers van De Stigt meer ruimte gekomen om te kunnen sporten.”  

Kantine?

De voorzitters verwijzen naar Bakel waar voor een bedrag van ongeveer één miljoen euro een prachtige hal is gebouwd waar alle clubs enthousiast over zijn.  ,,Dat had in Uden ook kunnen zijn als men naar de wensen van de sportclubs had geluisterd. Een gemiste kans”, zegt Robert Roomer van handbalvereniging Helios ‘72. Ook hij is ontevreden over de publieksvoorziening en vindt het aantal douches onvoldoende. ,,Die publieksruimte, het is geen echte kantine, is beperkt open en niet geschikt als er bijvoorbeeld 100 man komt kijken”, zegt Roomer. 

De drie clubs waren in het verleden ook zeer kritisch over de verouderde sporthal De Stigt maar die is inmiddels gerenoveerd. Alleen de schoonmaak kan beter (’de stofvlokken vliegen je om de oren’) en in de kantine is nog steeds geen pinautomaat om te betalen, aldus de voorzitters.

Tevreden 

Wethouder Gijs van Heeswijk zegt in een reactie op alle kritiek ‘zeer tevreden’ te zijn over de bezetting van de zaal. Of een aparte, grotere sporthal niet beter was geweest? ,,Nee”, zegt hij beslist. ,,Deze sporthal is primair voor de school bestemd. Dus is het logisch dat die geïntegreerd is met het gebouw. Gaandeweg het proces zijn we misschien wel het oog verloren op de overige voorzieningen. Daar zijn kansen blijven liggen.”

De omgang buitenom is stom, erkent de wethouder. ,,Misschien dat we daar nog een pragmatische oplossing voor kunnen bedenken”, zegt hij. Met de publieksvoorziening is volgens hem niks mis. ,,Nee, het is geen ouderwetse bar waar je na afloop van de wedstrijd of training aan kunt gaan hangen”, zegt hij. ,,Maar dat wilde het Udens College ook niet. Het is een soort pantry geworden en die voldoet prima.”

Oh ja, het licht in de sporthal is inmiddels aangepast, heeft hij vernomen. Slamis is welkom, wil hij maar zeggen. ,,Als er nog plek is.” 


Kalender

Geen evenement in de kalender
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Gossimijne Veghel en Den Bosch
InAspire College
Erik Braks
IRRUS
Atelier Maan
SIMECO
Puks Fabriek
E-userskills
Expert Ben van Dijk
Marc's Bar
Jumbo de Laak
Heroes Den Bosch