OVER RUSH

Al meer dan 50 jaar basketbal-fun in Uden

In september 1972 werd Basketbalvereniging Rush in Uden opgericht. Onder leiding van enkele enthousiaste Udenaren werd met ongeveer 30 leden in de gymzaal van de Sint Jozefschool de start gemaakt. De eerste voorzitter was de heer van Loenen. De eerste trainer/coach was Hans Sinke, die met het eerste herenteam menig successen kende. Later verhuisde Rush naar sporthal de Deel.

Deze zaal en het succesvolle spel van de vlaggenteams zorgden voor een geweldige entourage. In de jaren ’80 had de club constant circa 200 leden. Nadat sporthal de Deel was afgebroken is Rush verhuisd naar sporthal de Stigt.

Inmiddels heeft Basketbalvereniging Rush haar 25-jarig (1997), 30 (2002), 40 (2012) en 50-jarig (2022) jubileum gevierd.

GESCHIEDENIS BASKETBAL

In 1926 kwam basketbal over van Amerika

De directeur van de Militaire Sportacademie in Utrecht had in 1926 kennis gemaakt met het spelletje in Amerika en wilde dat spel graag op de academie laten spelen. De eerste jaren werd er alleen in competitie gebasketbald in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog werd de ‘Amsterdamse Basketball Bond’ opgericht. Deze bond had toen ongeveer vijfhonderd leden. Doordat basketbal snel aan populariteit won in heel Nederland werd in 1947 de Nederlandse Basketball Bond (NBB) opgericht.

Basketbal is in 1891 uitgevonden door James Naismith. James Naismith was een gymnastiekleraar in Springfield (Amerika). In de winter van 1891 kreeg hij van de directeur van de school de opdracht om een nieuw spel te verzinnen. Omdat het buiten erg koud was moest het een binnenspel worden, na lang nadenken hing hij 2 maanden aan de muren van de sporthal en kwam hij met 13 spelregels voor het spel. James Naismith maakte twee teams van vijf spelers die een voetbal(!) door de mand moesten mikken. Basket Ball (zo schreef je dat toen) was uitgevonden! In het begin had de mand gewoon nog een bodem waardoor het erg moeilijk was om de bal er na een score weer uit te krijgen. Pas later werd de basket vervangen door een ijzeren ring met een netje.

ajax-loader